Fokkerij

Het is zo’n acht jaar geleden dat de eerste springpaarden hun weg vonden naar de stallen van Mart. Op een verjaardag ontstond het idee en enkele weken later vertrok Mart met een kennis, die veel verstand heeft van Holsteiners, naar Duitsland om op zoek te gaan naar een aantal fokmerries. Hij kocht drie merries en een veulen, daarmee begon zijn springpaardenfokkerij. Hij hield verschillende nakomelingen aan, maar investeerde ook in nieuwe merries, waaronder een aantal dochters van de legendarische Heartbreaker. Mart breidde zijn fokkerij uit naar acht tot tien veulens per jaar, waarbij hij zijn fokmerries streng selecteert op kwaliteit en karakter. “De paarden die ik koop, koop ik niet omdat ik iets wil kopen. Ik koop ze als ze me passen en de kans zich voordoet.”

Eigen plan trekken

Niet alleen bij de springpaarden, maar ook bij alle andere rassen die Mart ooit gefokt heeft is het karakter zijn grootste speerpunt. “Dat vind ik het allerbelangrijkste, de paarden moeten handelbaar zijn en lief zijn. Ik wil alleen paarden hebben, verkopen en voor de fokkerij inzetten als ze een goed karakter hebben. Ze moeten eerlijk zijn, vertrouwd zijn en willen werken. Ik wil paarden fokken waar men blij van wordt, niet alleen door het karakter maar ook omdat ze kunnen bewegen en mooi zijn. Ons doel is om paarden te fokken waar de meeste mensen mee om kunnen gaan en die de meeste mensen zouden willen hebben. Niet alleen vanwege hun kwaliteit, maar ook door hun karakter en exterieur. De paarden moeten aansluiten op mijn visie, want ik fok in eerste instantie voor mezelf. Ik trek mijn eigen plan. Dat pakt niet altijd goed uit, maar vaak wel.”

Karakter

Een paard dat je graag ziet, dat goed kan lopen, goed kan springen en fijn is van karakter; dat is waar Mart naar op zoek is in zijn fokkerij. “Of het nu om een springpaard gaat of om een miniatuurpaardje, een paard mag wel vlug zijn, maar moet eerlijk zijn. Recent gaf ik een vierjarig minipaardje weg als therapiepaard. Ze had altijd in de kudde gelopen en was een paar keer per jaar bekapt en ontwormd, maar heel weinig in de hand geweest. Binnen drie dagen kreeg ik te horen dat haar nieuwe eigenaresse haar aan het poetsen was en met haar ging wandelen. Ze beet niet, ze sloeg niet, ze werkte mee. In Duitsland is een invalide rijder die met onze curly’s ment, zij zit in een rolstoel en haalt zo haar pony’s uit de weide. Zo braaf en zo fijn zijn ze. Dat is karakter en dat zit erin. Ik heb daar jarenlang op geselecteerd en ik word er blij van als andere mensen ook blij worden van mijn fokproducten.”

Inverstering

Om het vermogen, de maat en het karakter dat Lyjanero brengt aan te vullen, investeerde Mart in nog een hengst. Eind 2020 arriveerde de KWPN- en SF-goedgekeurde Flipper d’Elle-zoon Ol Metta in zijn stallen. Deze hengst, uit een sterk verervende Franse moederlijn, bracht in Nederland nog weinig nakomelingen. “Maar de mensen die er een nakomeling van hebben, vinden dat Ol Metta een hengst is die ontzettend ondergewaardeerd is. Ik denk dat hij een hele mooie combinatie kan zijn met verschillende Lyjanero-dochters die ik op stal heb.” Zo bouwt Mart niet alleen gestaag aan zijn merriestapel, maar breidt hij ook zijn hengstenhouderij uit. “Ik vind het houden van de hengsten zo mooi, dat heb ik altijd al gevonden. Bij de miniatuurpaarden heb ik een aantal hele interessante hengsten, dat is bij de springpaarden ook mijn doel.”

historie

Vanuit een historie in de machinehandel en het organiseren van veilingen, is Marts oog altijd gericht op de paarden die op veilingen worden aangeboden. Eén van de paarden die indruk op hem maakte, was de Landos-zoon Lyjanero, goedgekeurd bij meerdere Duitse stamboeken. Op dat moment stond de hengst al meer dan een jaar op stal, hij was niet alleen zijn spieren en conditie kwijt, maar ook zijn vertrouwen in de mensheid. Mart geloofde wel in Lyjanero, maar verloor hem bijna aan een ontsteking van de maag en dunne darm. “Hij heeft ruim twee weken aan een infuus gestaan. Gelukkig is hij er bovenop gekomen, maar hij is nooit terug kunnen komen op het niveau dat hij daarvoor had. We hebben hem daarom teruggetrokken uit de sport, ik ben blij dat hij er nog is en dat zijn nafok het goed doet.” Lyjanero heeft inmiddels meerdere goedgekeurde zonen en Mart heeft een groot aantal nakomelingen van hem, die op het gebied van karakter volledig aan zijn wensen voldoet.

Strenge selectie

Een van de fundamenten van Marts fokkerijsucces, is zijn strenge selectie. Merries die niet volledig voldoen aan zijn verwachtingen, dekt hij niet meer. “Het lukt niet altijd wat ik voor ogen heb, maar als ik een verkeerde weg insla dan stop ik daar weer mee. Ik probeer te leren van de paarden die op dit moment het best presteren. Ik wil iets moois fokken, iets goeds en iets gezond dat handelbaar is in de ruimste zin des woords.” Zijn paarden worden vaak opgeleid via het Limburgse initiatief Fokker zoekt Ruiter. Zo blijft hij betrokken en haalt hij samen met lokale ruiters, amazones en trainers het beste uit zijn talenten. “Eén van mijn paarden werd via dit programma gereden door een 13-jarige amazone, dat paard springt zo fijn en zo makkelijk. Daar heb ik niet alleen plezier van, zij ook.” Uit Marts relatief jonge fokkerij, komen inmiddels de eerste paarden bovendrijven in de internationale wedstrijdsport. Paarden als Kay van de Hees (v.Casago) en de recent naar Californië verkochte Jonas v/d Hees (v.Eldino) rijgen de nulrondes aan elkaar in de rubrieken voor jonge springpaarden.